Sängguide
Goda råd för god sömn
Goda råd för god sömn
Det är få saker vi använder så mycket som en säng. Men det kan vara knepigt att välja rätt när det är dags för ett köp. Provar du en säng i butik är det andra kunder runt omkring dig, samt ljus och ljud som inte speglar din sovmiljö. Du är också fullt påklädd och har aktiva muskler, allt det där som du inte har när du sover hemma. Dessutom föreslås du prova sängen i rygg- och sidoläge för att säljaren ska få en uppfattning om stödet mot ditt ryggslut och dina axlar, trots att du kanske inte alls sover stilla på rygg eller en sida hela natten.
Framför allt är du vaken, vilket kan göra det svårt att känna om din kropp fungerar med sängen du provar. För man kan aldrig avgöra om en säng passar just dig bara efter en kort stund. Det kan ta upp till 5-6 veckor innan din kropp anpassat sig till den nya sängen – och först då vet du.
Därför har vi på Strömsholms sängar en garanti som hjälper dig om du inte är nöjd. För segmenten Premium och Royal har du möjlighet att byta fasthetsgrad efter 6 veckor. Bytesrätt gäller i 8 veckor från det att du fått din säng, allt för att du ska få sova riktigt gott.Att prova sig fram till vilken fasthet som passar en bäst är som sagt inte det lättaste. Visste du till exempel att fastheten i en säng inte sitter i bäddmadrassen, utan i fjädersystemet? En riktigt bra säng sover du i och inte ovanpå, med så lite belastning på kroppen som möjligt. Den ska också ge gott om syre genom god ventilation samt stabil komfort för många år framöver.
Alla sängmodeller byggs utifrån vad modellens egenskaper ska vara, vilket görs i medium utförande. Väger du upp till 85 kilo och är av normallängd passar du i en medium. Samma sak om du är längre och väger mer. Har du en högre vikt eller är kortare ska du satsa på en säng i fast utförande. Vi bygger sängar som ger din kropp fantastisk tryckavlastning och stöd när du sover, oavsett vilken sovställning du har.
Hur är det då med bäddmadrassen? Normalt sett ger den inget extra stöd, utan ska bara förmedla en sista känsla mot kroppen. Själva stödet och tryckavlastningen får du av sängen.
En traditionell enkelsäng som även kallas resårmadrass. Anledningen till att den kallas just ramsäng beror på att den är byggd med sin träram och fjädrar i en och samma del. Det enda som tillkommer är bäddmadrassen.
Ramsängar byggs med olika typer av fjädrar, men även med varierande lager av fjädrar. Placerar du två ramsängar bredvid varandra får du en dubbelsäng där du kan välja mellan medium eller fast utförande.
En högre säng med minst 2 madrasslager utöver bäddmadrassen. Själva namnet härstammar från kontinenten, där man bygger sängar med en underdel och en dyna utan bäddmadrass. Det innebär att det är 2 lager resårmadrasser på varandra, något vi också tagit fasta på här i Norden men på ett lite annorlunda sätt.
Fördelen med en kontinentalsäng är att du får en hel liggyta, där inga skarvar upplevs i en dubbelsäng med två underdelar ovanpå en hel dyna/mellanmadrass. Här kan du välja mellan medium eller fast utförande för varje sovsida.
Från början användes motor- eller ställbara sängar mestadels i sjukvården och äldrevården, men har på senare år utvecklats för hemmabruk. I dag finns motorsängar med allt från 2 upp till 6-7 motorer, ibland fler. Det vanligaste är dock 2 motorer, en för huvudändan och en för fotändan.
Om du tycker om att ligga i sängen och läsa eller titta på tv är en ställbar säng praktiskt för dig. Fäller du upp huvudändan något kan denna säng även motverka snarkningar. Den kan också ge skön avlastning för dig med ryggproblem, då du kan ställa in liggpositionen precis som du vill ha den.
Fastheten bestäms till största delen av fjädersystemet i sängen. En kontinentalsäng har oftast minst två fjädersystem, ett på den undre träramen och ett i den övre delen av dynan/mellanmadrassen. På den övre delen justeras sängens fasthet, alltså medium eller fast känsla.
En ram- och ställbar säng har också minst två fjädersystem, ett undre system i träramen och ytterligare ett som byggs direkt ovanpå det undre. Även här justeras sängens fasthet av det övre lagret fjädrar. Dock är det inte enbart fjädrarna som ger sängen dess egenskaper. Träramens konstruktion, tygets spänning, hörn- och kantförstärkningar samt naturlatex eller komfortskum har också betydelse.
Man brukar säga att fastheten en kund väljer bestäms av vikten. Väger du under cirka 85 kg ska du ha en medium fasthet på din säng. Väger du över 85 kg ska du i stället ha en säng med fast fasthet, om du är normallång. Hur din kropp ser ut spelar också in. En kort och kraftig person som väger lika mycket som någon lång och smal bör ändå välja en annan fastighetsgrad i sin säng. Tänk också på hur du sover i din säng. Sover du på mage för du välja en fastare säng för att inte få ont i svank och nacke. Sover du i stället på rygg kan du i vissa fall behöva ha en lite mjukare säng för att sjunka ner med rumpa och skuldror. Däremot är det inte så vanligt att man behåller samma sovställning hela natten. Män, som har större muskelmassa än kvinnor, kan ofta bli varmare i sömnen och byta sovställning mer frekvent. En fast säng ger bättre förutsättningar för de flesta sovställningar än en mjuk säng, något att tänka på när du gör ditt köp. Våra kontinentalsängar har flera olika fastheter. Fast innebär att hela sängen har samma fasthet, medium betyder att hela sängen har samma fasthet, medan fast/medium innebär att ena sidan är fast och andra sidan är medium. Fast/medium är till för två personer som önskar en säng med två olika fastheter att sova i. Olika fastheter i mellanmadrassen på en kontinentalsäng syns inte alls, då det är själva fjädrarna i madrassen som har varierande fasthet. Utvändigt ser sängen snygg och enhetlig ut. Detta gäller även för våra ram- och motorsängar, vilka du också kan få i olika fasthetsgrader. Kom ihåg att en fast säng må kännas gosig och mjuk eftersom bäddmadrassen är det, men att det i själva verket är sängens fasthet som bär upp dig och din kropp! Se nedan hur fastheten sitter i sängarna:Glöm inte att sköta om din säng! Du ligger faktiskt i den 6-8 timmar per natt. Att dammsuga sängen regelbundet, speciellt mellan säng och gavel rekommenderar vi starkt, även i pikeringarna/puskorna. Det är också bra att dammsuga själva sängen och tyggaveln, om du har en sådan.
Strömsholms bäddmadrasser innehåller mjuka naturmaterial, det allra bästa för din sömn. Med tiden pressar alla mjuka material ihop sig, något som är helt normalt då madrassen formar sig efter din kropp. Vi använder kuvertsydda och puskade bäddmadrasser för bättre hållbarhet, men råder dig att vända på din bäddmadrass varannan månad det första året. Med tiden kommer naturmaterialet att lägga sig tillrätta och genom att vända på madrassen ser du till att materialet får en jämn spridning.
Puskade och pikerade bäddmadrasser går dock inte att tvätta i maskin. Använd i stället möbeltvätt eller allrengöring som skonsamt tar bort eventuella fläckar. Det gäller även resten av sängen. Vi rekommenderar att du använder ett skyddande bäddmadrasskydd för att skydda madrassen från fläckar och smuts. Dessa brukar enkelt kunna tvättas i maskin.
Tänk på att din säng mår bäst om du vädrar ur den. Släng inte på överkastet direkt på morgonen, utan dra ner täcket till fotändan och öppna fönstret en stund. Helst ska täcket ligga snyggt vid fotändan tills du ska sova på kvällen. Detta för att få bort fukten och värmen i sängen efter en skön natts sömn.
Vi människor bär också på kvalster, små spindeldjur som äter hudrester. De sitter oftast i hårväxten på kroppen, men finns också i sängen och trivs alldeles utmärkt i värme och fukt. Genom att inte bädda in sängen på dagen och vädra motverkar du tillväxten av kvalster.