Sängguide

Goda råd för god sömn

Låt oss guida dig till rätt säng! Här har vi samlat information som vi hoppas ska ge dig svar på dina frågor kring sömn och sängar. Har du fler frågor är du givetvis varmt välkommen att kontakta oss.

Att tänka på när du köper en ny säng

Det är få saker vi använder så mycket som en säng. Men det kan vara knepigt att välja rätt när det är dags för ett köp. Provar du en säng i butik är det andra kunder runt omkring dig, samt ljus och ljud som inte speglar din sovmiljö. Du är också fullt påklädd och har aktiva muskler, allt det där som du inte har när du sover hemma. Dessutom föreslås du prova sängen i rygg- och sidoläge för att säljaren ska få en uppfattning om stödet mot ditt ryggslut och dina axlar, trots att du kanske inte alls sover stilla på rygg eller en sida hela natten.

Framför allt är du vaken, vilket kan göra det svårt att känna om din kropp fungerar med sängen du provar. För man kan aldrig avgöra om en säng passar just dig bara efter en kort stund. Det kan ta upp till 5-6 veckor innan din kropp anpassat sig till den nya sängen – och först då vet du.

Därför har vi på Strömsholms sängar en garanti som hjälper dig om du inte är nöjd. För segmenten Premium och Royal har du möjlighet att byta fasthetsgrad efter 6 veckor. Bytesrätt gäller i 8 veckor från det att du fått din säng, allt för att du ska få sova riktigt gott.

Vilken fasthet ska du välja? 

Att prova sig fram till vilken fasthet som passar en bäst är som sagt inte det lättaste. Visste du till exempel att fastheten i en säng inte sitter i bäddmadrassen, utan i fjädersystemet? En riktigt bra säng sover du i och inte ovanpå, med så lite belastning på kroppen som möjligt. Den ska också ge gott om syre genom god ventilation samt stabil komfort för många år framöver.

Alla sängmodeller byggs utifrån vad modellens egenskaper ska vara, vilket görs i medium utförande. Väger du upp till 85 kilo och är av normallängd passar du i en medium. Samma sak om du är längre och väger mer. Har du en högre vikt eller är kortare ska du satsa på en säng i fast utförande. Vi bygger sängar som ger din kropp fantastisk tryckavlastning och stöd när du sover, oavsett vilken sovställning du har.

Hur är det då med bäddmadrassen? Normalt sett ger den inget extra stöd, utan ska bara förmedla en sista känsla mot kroppen. Själva stödet och tryckavlastningen får du av sängen.

Vad är en ramsäng?

En traditionell enkelsäng som även kallas resårmadrass. Anledningen till att den kallas just ramsäng beror på att den är byggd med sin träram och fjädrar i en och samma del. Det enda som tillkommer är bäddmadrassen.

Ramsängar byggs med olika typer av fjädrar, men även med varierande lager av fjädrar. Placerar du två ramsängar bredvid varandra får du en dubbelsäng där du kan välja mellan medium eller fast utförande.

Vad är en kontinentalsäng? 

En högre säng med minst 2 madrasslager utöver bäddmadrassen. Själva namnet härstammar från kontinenten, där man bygger sängar med en underdel och en dyna utan bäddmadrass. Det innebär att det är 2 lager resårmadrasser på varandra, något vi också tagit fasta på här i Norden men på ett lite annorlunda sätt.

Fördelen med en kontinentalsäng är att du får en hel liggyta, där inga skarvar upplevs i en dubbelsäng med två underdelar ovanpå en hel dyna/mellanmadrass. Här kan du välja mellan medium eller fast utförande för varje sovsida.

Vad är en motorsäng? 

Från början användes motor- eller ställbara sängar mestadels i sjukvården och äldrevården, men har på senare år utvecklats för hemmabruk. I dag finns motorsängar med allt från 2 upp till 6-7 motorer, ibland fler. Det vanligaste är dock 2 motorer, en för huvudändan och en för fotändan.

Om du tycker om att ligga i sängen och läsa eller titta på tv är en ställbar säng praktiskt för dig. Fäller du upp huvudändan något kan denna säng även motverka snarkningar. Den kan också ge skön avlastning för dig med ryggproblem, då du kan ställa in liggpositionen precis som du vill ha den.

Vill du ha mer hjälp?

Att köpa en säng är en investering för kroppen och ditt välbefinnande. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig! Tel: 08-87 65 65  E-post: [email protected]

Fastheten bestäms till största delen av fjädersystemet i sängen. En kontinentalsäng har oftast minst två fjädersystem, ett på den undre träramen och ett i den övre delen av dynan/mellanmadrassen. På den övre delen justeras sängens fasthet, alltså medium eller fast känsla.

En ram- och ställbar säng har också minst två fjädersystem, ett undre system i träramen och ytterligare ett som byggs direkt ovanpå det undre. Även här justeras sängens fasthet av det övre lagret fjädrar. Dock är det inte enbart fjädrarna som ger sängen dess egenskaper. Träramens konstruktion, tygets spänning, hörn- och kantförstärkningar samt naturlatex eller komfortskum har också betydelse.

Man brukar säga att fastheten en kund väljer bestäms av vikten. Väger du under cirka 85 kg ska du ha en medium fasthet på din säng. Väger du över 85 kg ska du i stället ha en säng med fast fasthet, om du är normallång. Hur din kropp ser ut spelar också in. En kort och kraftig person som väger lika mycket som någon lång och smal bör ändå välja en annan fastighetsgrad i sin säng. Tänk också på hur du sover i din säng. Sover du på mage för du välja en fastare säng för att inte få ont i svank och nacke. Sover du i stället på rygg kan du i vissa fall behöva ha en lite mjukare säng för att sjunka ner med rumpa och skuldror. Däremot är det inte så vanligt att man behåller samma sovställning hela natten. Män, som har större muskelmassa än kvinnor, kan ofta bli varmare i sömnen och byta sovställning mer frekvent. En fast säng ger bättre förutsättningar för de flesta sovställningar än en mjuk säng, något att tänka på när du gör ditt köp. Våra kontinentalsängar har flera olika fastheter. Fast innebär att hela sängen har samma fasthet, medium betyder att hela sängen har samma fasthet, medan fast/medium innebär att ena sidan är fast och andra sidan är medium. Fast/medium är till för två personer som önskar en säng med två olika fastheter att sova i. Olika fastheter i mellanmadrassen på en kontinentalsäng syns inte alls, då det är själva fjädrarna i madrassen som har varierande fasthet. Utvändigt ser sängen snygg och enhetlig ut. Detta gäller även för våra ram- och motorsängar, vilka du också kan få i olika fasthetsgrader. Kom ihåg att en fast säng må kännas gosig och mjuk eftersom bäddmadrassen är det, men att det i själva verket är sängens fasthet som bär upp dig och din kropp! Se nedan hur fastheten sitter i sängarna: fasthet
God sömn är den viktigaste faktorn för kroppens återhämtning och reparation. Sömnen är ett aktivt tillstånd som skänker oss välbehövlig och livsviktig uppladdning och kraft. Vi behöver mellan sex och nio timmars sömn per dygn beroende på hur effektiv sömnen är. Vi sover faktiskt en tredjedel av våra liv, vilket betyder att en person som lever i 80 år tillbringar ungefär 25,5 av dessa med att sova. Att lista antal timmar vi sover ger en tydlig bild över hur mycket tid vi ägnar åt att sova:
  • 7,5 timmar/dygn
  • 229 timmar/månad
  • 1,3 veckor/månad
  • 15,6 veckor/år

Varför behöver vi sova?

Sömnen är otroligt viktig för vårt välbefinnande. När vi sover blir andningen lugnare, hjärtfrekvensen minskar, vår kroppstemperatur sjunker och aktiviteten hos immunsystemet ökar. Hjärnans elektriska aktivitet förändras, som bearbetar och sorterar informationen som mottagits under dagen. Vid djup sömn slappnar också musklerna av, då kroppens återhämtning och uppbyggnad sker. Hjärnan arbetar då långsammare och tillverkningen av stresshormon minskar. Behovet av sömn skiljer sig från person till person och det är kvaliteten på sömnen som är det viktiga. Det innebär att du inte blir störd under sömnen, inte vaknar för ofta och att du får tillräckligt med djupsömn. Djupsömnen de första timmarna under natten är viktigast när du sover för att kroppen ska återhämta sig.

Sov gott

Gå inte och lägg dig utan att vara sömnig. Se till att varva ner någon timme innan du lägger dig. Det är viktigt att vara avspänd och lugn, så försök att ta itu med stress och problem före sänggåendet. Undvik koffeinhaltiga drycker, använd en bra säng och ha regelbundna sovtider. Undvik långa tupplurar under dagen, motionera regelbundet och se även till att få mycket ljus under dagen, speciellt på morgonen. Vi sover bäst när:
  • Temperaturen är 16-18 grader
  • Luften är ren och frisk
  • Det är så mörkt som möjligt
  • Luftfuktigheten ligger på 45-55%.
När du väljer en säng från Strömsholm minimerar du risken för störningar under natten. Du sover tyst och skönt i en säng som formar sig efter din kropp, så att du inte behöver anstränga dig för att hitta en ny, skön sovställning.

Glöm inte att sköta om din säng! Du ligger faktiskt i den 6-8 timmar per natt. Att dammsuga sängen regelbundet, speciellt mellan säng och gavel rekommenderar vi starkt, även i pikeringarna/puskorna. Det är också bra att dammsuga själva sängen och tyggaveln, om du har en sådan.

Strömsholms bäddmadrasser innehåller mjuka naturmaterial, det allra bästa för din sömn. Med tiden pressar alla mjuka material ihop sig, något som är helt normalt då madrassen formar sig efter din kropp. Vi använder kuvertsydda och puskade bäddmadrasser för bättre hållbarhet, men råder dig att vända på din bäddmadrass varannan månad det första året. Med tiden kommer naturmaterialet att lägga sig tillrätta och genom att vända på madrassen ser du till att materialet får en jämn spridning.

Puskade och pikerade bäddmadrasser går dock inte att tvätta i maskin. Använd i stället möbeltvätt eller allrengöring som skonsamt tar bort eventuella fläckar. Det gäller även resten av sängen. Vi rekommenderar att du använder ett skyddande bäddmadrasskydd för att skydda madrassen från fläckar och smuts. Dessa brukar enkelt kunna tvättas i maskin.

Tänk på att din säng mår bäst om du vädrar ur den. Släng inte på överkastet direkt på morgonen, utan dra ner täcket till fotändan och öppna fönstret en stund. Helst ska täcket ligga snyggt vid fotändan tills du ska sova på kvällen. Detta för att få bort fukten och värmen i sängen efter en skön natts sömn.

Vi människor bär också på kvalster, små spindeldjur som äter hudrester. De sitter oftast i hårväxten på kroppen, men finns också i sängen och trivs alldeles utmärkt i värme och fukt. Genom att inte bädda in sängen på dagen och vädra motverkar du tillväxten av kvalster.